IGT Toscana Sangiovese "Hamrin"
IGT Toscana Sangiovese "Hamrin"
En skimrande rubinröd färg med tendenser till granatrött, relativt genomskinlig. Fyllig konsistens.
Vinets doft är komplex, varm och relativt intensiv med dofter av mogna röda och blå/svarta frukter som körsbär, vinbär och björnbär. Tobak, rå skinka, mint och förnimmelser av vanilj.
Smakerna är intensiva och långvariga. Med smaker av skogens frukter som mogna körsbär, smultron, blåbär och björnbär. Fortsätter med mint, ung balsamvinäger, anis och svartpeppar. Vinet är torrt, varmt, mjukt, friskt med fylliga eleganta tanniner, för med sig en god portion sälta och mineraler. Kroppen är fyllig och välstrukturerad med god balans och harmoni. Det är moget att njutas av nu, men står sig lika bra i källaren ett antal år framöver. Det görs ca 6000 flaskor per år.
Mat: viltkött, köttstuvningar, salami, mortadella, lagrade ostar, mörk choklad. Lufttorkad skinka (prosciutto) tillsammans med skivor av cantaloupmelon, en klassisk toskansk förrätt. Prova även skalade skivor av persika i ett glas med vin, en fin toskansk dessert. Vinet är fint även som sällskapsvin.
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Årgång: 2013
Druvblandning: Sangiovese 100%
Serveringstemperatur: 18-20 grader
Lagring: 8-12 år
Vinifiering: druvor skördas för hand och jäser ca 15 dagar i cementtankar med skalkontakt.
Mognad: 10 månader i franska barriques (2:a passering), och 3 mån på flaska.