Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner
Spumante Pinot Grigio Brut "Canevette"

Spumante Pinot Grigio Brut "Canevette"

Antalst

Artikelnummer

ONG0007

160 kr

inkl. moms

Beskrivning

Italienskt vitt mousserande vin från Veneto

Canevette Brut

Ongaresca

 

 

Veneto

Regionen Veneto brukar nästan varje år toppa den italienska produktionen av viner, så här finns både kvantitet och kvalitet, med en ganska så jämn fördelning av rött och vitt vin, tillsammans med en stigande andel rosé-viner. Mousserande viner upptar en stor del av Venetos produktion idag, mestadels vita viner, men rosé-varianterna är på frammarsch!

 

Ongaresca

Det var två vänner, Lorenzo Sinico och Sergio Traverso, som startade vingården Ongaresca under året 2010. Deras vingård på ungefär 11 ha ligger vid en plats som heter Costabisarra i Vicenza-provinsen, tillhörande Veneto-regionen.

 

Canevette Brut 2016 Pinot Grigio

Vinets färg är vackert skimrande halmgult, kristallklart, med fin konsistens.

 

Doftbilden är intensiv och relativt komplex, med dofter av vita blommor som jasmin, gula blommor som ginst, citrus (grapefrukt), ananas, bröd, halm och gula päron.

 

Smakbilden är intensiv och relativt långvarig, med smaker som citrus, gula och gröna äpplen och päron, mint, mandel och krusbär. Canevette är torr, relativt varm, frisk, relativt mjuk, mineralfylld med diskret sälta, har en relativt strukturerad och fyllig kropp. Ett vin i god balans och harmoni, moget att njutas av nu.

 

Rek serv-temp 8–10 °C.

 

Mat

Passar fint till rätter med fisk och skaldjur, stekt eller friterat. En räkmacka blir riktigt bra med Canevette Brut! Ett gott vin för kräftskivan! Prova lite friterade grönsaker som zucchini-blommor t ex. ”Frittelle”, som är friterad ost och mortadella-korv. Enklare ostar och fläskkorv som Mortadella. Gott som aperitivo bland vänner och bekanta före maten!

 

Tekniska data

Volym: 75 cl

Druvblandning: Pinot Grigio 100 %

Fyllighet: Relativt fyllig (7 av 12)

Klassificering: Spumante Brut

Alkohol: 12 %

Vinifiering: Druvor skördade för hand. Gjort enligt Charmat-metoden, med en andra jäsning i temp-kontrollerade trycktankar av stål (autoklav) i 3 mån.

Mognad: Trycktank (autoklav) och flaska.

 

Lagring: 2–4 år