Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner
Spumante Metodo Classico Pas Dosé "Ongaresca"

Spumante Metodo Classico Pas Dosé "Ongaresca"

Antalst

Artikelnummer

ONG0008

245 kr

inkl. moms

Beskrivning

Italienskt vitt mousserande vin från Veneto

Pas Dosé

Ongaresca

Veneto

Regionen Veneto brukar nästan varje år toppa den italienska produktionen av viner, så här finns både kvantitet och kvalitet, med en ganska så jämn fördelning av rött och vitt vin, tillsammans med en stigande andel rosé-viner. Mousserande viner upptar en stor del av Venetos produktion idag, mestadels vita viner, men rosé-varianterna är på frammarsch!

 

Ongaresca

Det var två vänner, Lorenzo Sinico och Sergio Traverso, som startade vingården Ongaresca under året 2010. Deras vingård på ungefär 11 ha ligger vid en plats som heter Costabisarra i Vicenza-provinsen, tillhörande Veneto-regionen.

 

Pas Dosé 2012 Brut Metodo Classico

Vinets färg är kristallklart gyllengult med diskreta slöjor av grönt, och har god konsistens. Bubblet är intensivt, med många stora bubblor som varar länge.

 

Doftbilden är intensiv och komplex, med dofter som bröd, vita blommor, citron, lime, kanel och vitpeppar.

 

Smakbilden är intensiv och långvarig, med smaker av citron, ingefära, diskret vitpeppar och sälta med mineraler, pepparmint, grönmynta, mango, gröna och gula äpplen. Pas Dosé är torr, frisk, mjuk, varm, har en fyllig och strukturerad kropp. Vinet är moget att njutas av nu, kan också vänta några år i källaren.

 

Rek serv-temp 8–12 °C.

 

Mat

Passar fint till rätter med fisk och skaldjur, stekt eller friterat. En räkmacka blir riktigt bra med Pas Dosé! Ett gott vin för kräftskivan! Prova lite friterade grönsaker som zucchini-blommor t ex. ”Frittelle”, som är friterad ost och mortadella-korv. Gärna en Caprese-sallad med mozzarella-ost, tomat, kapris tonfisk och olivolja. Enklare ostar och fläskkorv som Mortadella. Gott som aperitivo bland vänner och bekanta före maten!

 

Tekniska data

Volym: 75 cl

Druvblandning: Chardonnay 70%, Pinot Nero 30 %

Fyllighet: Fyllig (9 av 12)

Klassificering: Spumante Brut Pas Dosé

Alkohol: 12.5 %

Vinifiering: Druvor skördade för hand. Gjort enligt Classico-metoden, med en andra jäsning i flaska på 36 mån.

Mognad: Flaska.

Lagring: 6–8 år

Gott till fisk och skaldjur, stekt eller friterat. En färsk Caprese-sallad. Friterade grönsaker. Räkmacka. Aperitivo!