Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner
IGT Veneto Pinot Grigio "Ongaresca"

IGT Veneto Pinot Grigio "Ongaresca"

Antalst

Artikelnummer

ONG0002

135 kr

inkl. moms

Beskrivning

Italienskt vitt vin från Veneto

Pinot Grigio

Ongaresca

 

 

Veneto

Regionen Veneto brukar nästan varje år toppa den italienska produktionen av viner, så här finns både kvantitet och kvalitet, med en ganska så jämn fördelning av rött och vitt vin, tillsammans med en stigande andel rosé-viner. Mousserande viner upptar en stor del av Venetos produktion idag, mestadels vita viner, men rosé-varianterna är på frammarsch!

 

Ongaresca

Det var två vänner, Lorenzo Sinico och Sergio Traverso, som startade vingården Ongaresca under året 2010. Deras vingård på ungefär 11 ha ligger vid en plats som heter Costabisarra i Vicenza-provinsen, tillhörande Veneto-regionen.

 

Pinot Grigio Veneto IGT 2013

Vinets färg är kristallklart gyllengult med fin relativt fyllig konsistens.

 

Doftbilden är intensiv och komplex, med tropiska frukter som mango, persika och ananas, tillsammans med mandel, vita blommor, krita, gröna päron och äpplen.

 

Smakbilden är intensiv och långvarig, med smaker av citron, krusbär, mandel, grönmynta, pepparmint, vitpeppar och mango. En Pinot Grigio som är torr, frisk, varm, mjuk, fylld av mineraler, med strukturerad och fyllig kropp. Ett vin i fin balans och harmoni, redo att njutas av nu.

 

Rek serv-temp 8–10 °C.

 

Mat

Passar fint som aperitivo före maten, till lite tyngre fiskrätter, stekt, grillat, ugnsstekt, friterat eller som fisksoppa. Prova gärna till en stekt tonfisk, nygrillad Vätternröding, ugnsstekt lax eller friterad svärdfisk. För den som gillar sill och potatis! Lite vitt kött som kyckling eller kalkon från ugnen. Carpaccio av tonfisk. Riktigt gott till pasta eller ris med olika grönsaker eller svamp, och avslutningsvis lite lättare ostar. Gott även som sällskapsvin utan mat!

 

Tekniska data

Volym: 75 cl

Druvblandning: Pinot Grigio 100 %

Fyllighet: Relativt fyllig (8 av 12)

Klassificering: Sauvignon Veneto IGT

Alkohol: 13 %

Vinifiering: Jäsning i temp-kontrollerade stålkärl.

Mognad: Ståltank och flaska.

Lagring: 5-6 år

Gott till fiskrätter av de flesta slag, stekt, grillat, ugnsstekt, friterat eller som fisksoppa. En rykande het bröd- och grönsakssoppa!