Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner
IGT Veneto "Merlot"

IGT Veneto "Merlot"

Antalst

Artikelnummer

ONG0001

199 kr

inkl. moms

Beskrivning

Italienskt rött vin från Veneto

Merlot

Ongaresca

 

 

Veneto

Regionen Veneto brukar nästan varje år toppa den italienska produktionen av viner, så här finns både kvantitet och kvalitet, med en ganska så jämn fördelning av rött och vitt vin, tillsammans med en stigande andel rosé-viner. Mousserande viner upptar en stor del av Venetos produktion idag, mestadels vita viner, men rosé-varianterna är på frammarsch!

 

Ongaresca

Det var två vänner, Lorenzo Sinico och Sergio Traverso, som startade vingården Ongaresca under året 2010. Deras vingård på ungefär 11 ha ligger vid en plats som heter Costabisarra i Vicenza-provinsen, tillhörande Veneto-regionen.

 

Merlot Veneto IGT 2013

Vinets färg är granatrött med små inslag av rubinrött, god genomskinlighet och fin konsistens.

 

Doftbilden är intensiv och relativt komplex, med dofter av svarta vinbär björnbär, enbär, blåbär, mörka körsbär, vit krita, mint, sötlakrits och viol.

 

Smakbilden är intensiv och mycket långvarig, med smaker som svarta vinbär, björnbär, blåbär, enbär, mogna mörka körsbär, mint, sötlakrits, viol och vanilj. Ett Merlot-vin som är mycket torrt, varmt, rikt på tanniner, mycket friskt, relativt mjukt, har en strukturerad och fyllig kropp. Vinet har en god balans och harmoni, är redo att njutas av nu, likväl som det kan vänta något år i vinskåpet.

 

Rek serv-temp 16–18 °C.

 

Mat

Passar fint till rätter med fläskkött såsom toskansk fläskkorv (salsiccia) och revbensspjäll. Går väl till rykande köttgrytor med viltkött, en tung fin lammstek från ugnen med rosmarin och vitlök. Prova lite risotto, polenta eller pasta med kött och svamp (kantareller, champinjoner eller Karl Johansvamp, och avsluta med lite lagrade fetare ostar som dessert!

 

Tekniska data

Volym: 75 cl

Druvblandning: Merlot 100 %

Fyllighet: Relativt fyllig (8 av 12)

Klassificering: Merlot Veneto IGT

Alkohol: 14 %

Vinifiering: Jäsning i temp-kontrollerade stålkärl.

Mognad: Min 12 mån i franska ekfat (barriques) på 225 lit.

Lagring: 6–8 år