Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner
Sangiovese Rosso Toscana IGT "Hamrin"

Sangiovese Rosso Toscana IGT "Hamrin"

Antalst

Artikelnummer

HAM40000

215 kr

inkl. moms

Beskrivning

Val d'Elsa, Toscana Ett område sydväst om Florens med floden Elsa som i sakta mak flyter igenom området. Floden Elsa är omringad av höga kullar fyllda av olivträd och vinfält. Här görs olivolja och vin av mycket hög kvalitet. Regionen Toscana är en av de största vin-producenterna i Italien sett till kvalitet, kvantitet och kontinuitet.

Sant'Appiano En vingård du finner i trakterna av Barberino Val d'Elsa i hjärtat av Toscana. Här lever och jobbar familjen Cappelli sedan många år. Vinmakaren med stort V här är enologen Marco Mazzarini. Druvorna till Hamrin Rosso växer på ca 1 ha mark, i syd-sydostlig riktning på en höjd av 280 möh. Jorden är en blandning av tuffsten, sand, kalk och sandsten.

Hamrin Rosso IGT Toscana 2013 En skimrande rubinröd färg med tendenser till granatrött, relativt genomskinlig. Fyllig konsistens.

Vinets doft är komplex, varm och relativt intensiv med dofter av mogna röda och blå/svarta frukter som körsbär, vinbär och björnbär. Tobak, rå skinka, mint och förnimmelser av vanilj.

Smakerna är intensiva och långvariga. Med smaker av skogens frukter som mogna körsbär, smultron, blåbär och björnbär. Fortsätter med mint, ung balsamvinäger, anis och svartpeppar. Vinet är torrt, varmt, mjukt, friskt med fylliga eleganta tanniner, för med sig en god portion sälta och mineraler. Kroppen är fyllig och välstrukturerad med god balans och harmoni. Det är moget att njutas av nu, men står sig lika bra i källaren ett antal år framöver. Det görs ca 6000 flaskor per år.

Mat Viltkött, köttstuvningar, salami, mortadella, lagrade ostar, mörk choklad. Lufttorkad skinka (prosciutto) tillsammans med skivor av cantaloupmelon, en klassisk toskansk förrätt. Prova även skalade skivor av persika i ett glas med vin, en fin toskansk dessert. Vinet är fint även som sällskapsvin.

Egenskaper

Teknisk data

Volym

750 ml

Alkoholhalt

14%

Årgång

2013

Druvblandning

Sangiovese 100%

Serveringstemperatur

18-20 grader

Lagring

8-12 år

Vinifiering

Druvor skördas för hand och jäser ca 15 dagar i cementtankar med skalkontakt.

Mognad

10 mån i franska barriques (2:a passering), och 3 mån på flaska.