Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner
Amarone della Valpolicella DOCG "Hamrin"

Amarone della Valpolicella DOCG "Hamrin"

Antalst

Artikelnummer

HAM40002

370 kr

inkl. moms

Beskrivning

Valpolicella, Veneto Valpolicella är vindistriktet norr om den romantiska staden Verona i regionen Veneto, som med sin Amarone har fått ett sådant fantastiskt gensvar hos svenska gommar de senaste åren. Produktionen och den odlade arealen har ökat enormt de sista 10-15 åren. Veneto är för övrigt den region i Italien som har den största vinproduktionen, i antal liter räknat, men även en stor variation i odlandet av olika druvtyper.

Hamrin Amarone 2012 En skimrande granatröd färg med låg genomskinlighet. Fyllig konsistens, nästan tung.

Vinets doft är intensiv, varm och komplex med dofter av mogna röda och blå/svarta frukter som plommon, körsbär, blåbär, björnbär och torkade fikon. Kryddor som kanel och vanilj sprider sig i glaset. Doftbilden avslutas med lite choklad, kaffe och röda nejlikor.

Smakerna är intensiva och mycket långvariga med smaker av balsamvinäger, russin, karamell, kanel, körsbär, plommon och choklad för att avslutas med kryddig citron-pepparkaka. Kroppen har en mycket god struktur, tung och precis. Ett mycket rikt vin i god balans och fin harmoni med mycket god lagringspotential. Ett komplext kraftigt vin som detta behöver ett par timmars luftning för att komma till sin fulla rätt.

Mat Viltkött, köttstuvningar, lagrade starka ostar som toskansk fårost lagrad i grotta, riktigt mörk choklad med hög kakaohalt. Ett vin även för meditation.

Egenskaper

Teknisk data

Volym

750 ml

Alkoholhalt

15%

Årgång

2012

Druvblandning

Corvina och Corvinone 85%, Rondinella 10%, Croatina 5%

Serveringstemperatur

18-20 grader

Lagring

10-12 år

Vinifiering

Druvor skördade för hand. Torkning av druvor 120 dagar. Alkoholjäsning 10 dagar i ståltank och träfat. Malolaktisk jäsning 10 da

Mognad

I träfat under 2 år, därefter på flaska.