Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner Vinoch.se | Italienska kvalitetsviner
Barolo DOCG "Ciabot Berton"

Barolo DOCG "Ciabot Berton"

Antalst

Artikelnummer

CIA39095

410 kr

inkl. moms

Beskrivning

En Barolo med druvor från de tre gårdarna Roggeri, Bricco S. Biagio och Rive. Denna Barolo har en vackert granatröd färg med stänk av rubinrött. Genomskinlig med fyllig konsistens.

Doftbilden är komplex och relativt intensiv med initial klassisk “målarfärgsdoft” från Barolo, därefter mogna röda frukter (cassis, hallon, jordgubb), röda rosor, kanel, saffran, fatkaraktär, tobak, tjära och rostade mandlar på slutet.

Smakintrycken är intensiva och långvariga med smaker som cassis, björn- och blåbär, kanel, nejlika, rostade mandlar med en eftersmak av relativt mogen balsamvinäger och mörk choklad. Ciabot Berton är torrt, varmt, mjukt med distinkta eleganta tanniner, har en balanserad friskhet och för med sig en god portion sälta och mineraler. Kroppen har en god struktur. Vinet har en god balans och harmoni, är redo att drickas nu, men kan också stå sig ett 10-tal år i källaren och då få en än mer tydligare struktur. Bör luftas någon timma innan.

Mat: Perfekt till rött kött, gärna lättare bräserat kött eller större biffstek, grillade viltstekar från jakten, tyngre förstarätter som risotto, lagrade ostar och mörk choklad. Prova gärna fänkål eller svamp till risotton.

Egenskaper

Teknisk data

Volym

750 ml

Alkoholhalt

14,5%

Årgång

2011

Druvblandning

100% Nebbiolo

Serveringstemperatur

18-20 grader

Lagring

11-13 år.

Vinifiering

Alkoholjäsning med skalkontakt 16-18 dagar i temp-kontrollerade ståltankar.

Mognad

24-30 mån i slovenska ekfat på 2500 liter, i ståltank 6 mån, och därefter på flaska.